Wanneer je scheve tanden ziet bij kinderen dan is de eerste reactie vaak: ‘Die moet later een beugel’. Wat als je er nu al iets aan kan doen waardoor de kans heel groot is dat de tanden al een stuk rechter gaan staan?
Ik heb meegemaakt dat een aantal kinderen later helemaal geen beugel meer nodig hadden. Zij kwamen bij mij omdat ze afwijkende mondgewoonten hadden.
Afwijkend mondgedrag
Afwijkend mondgedrag is een verzamelnaam voor gewoonten die je in en met je mond en tong uitvoert. Hieronder vind je een opsomming van de afwijkende mondgewoonten:
Duimen, vinger en/of speenzuigen
Is jouw kind 2,5 en heeft het nog een speen? Of is jouw kind 3 jaar of ouder en zuigt het nog op duim of vinger(s)? Dan is het aan te raden om er mee aan de slag te gaan om dit af te leren. Vanaf die leeftijd kan het namelijk invloed hebben op de stand van de tanden en de vorm van de kaak. Ook wordt de spierkracht in en om de mond minder. Hierdoor kan mondademen een gewoonte worden, de mond heel de dag open hangen en kan je kind afwijkend gaan slikken. Het gevolg hier weer van is dat het gebit afwijkend gaat staan en dat je kind met de tong tussen de tanden kan gaan praten (slissen).
Open mondgedrag
Als je in rust bent, is je mond gesloten en adem je door je neus. Je tongpunt zit dan bovenin tegen je gehemelte, vlak achter je boventanden. Wanneer je mond heel de dag open hangt, noem je dat open mondgedrag. Op zulke momenten ligt je tong ook vaak slap onderin in je mond en drukt hij tegen je ondertanden aan. Hierdoor worden de tanden naar voren geduwd. Ook zijn de mondspieren vaak slap. Je tanden en kaak kunnen afwijkend groeien en er is een grotere kans op oorproblemen.
Mondademhaling als gewoonte
Vaak ontstaat mondademen als gewoonte wanneer je neus een langere tijd verstopt is geweest. Doordat je neus een lange tijd niet doorgankelijk is geweest, wordt er een andere weg gevonden om te ademen: je mond! De gevolgen van mondademen als gewoonte kunnen een terugkerende infectie in de keel of van de amandelen zijn of een middenoorontsteking. Ook heeft mondademen als gewoonte veel invloed op de groei van de kaak, tanden en kiezen.
Een tong die in rust op de foute plek ligt
Ligt je tong in rust laag in je mond, op je mondbodem? Of tegen je tanden, tussen je tanden of te ver achterin je mond? Dit zijn allemaal plekken waar je tong niet hoort te liggen. Je tongpunt in rust zit bovenin je mond, achter je tanden en tegen je gehemelte. Ligt hij standaard op een andere plek, dan is de kans groot dat de stand van tanden en kiezen en/of de vorm van de kaak anders groeien dan de bedoeling is.
Liplikken en lipzuigen
Lik je heel vaak je lippen af? Dan is de kans groot dat je veel door je mond ademt. Omdat je lippen dan snel droog worden, maak je vaak je lippen vochtig met je tong.
Afwijkend kauwen
Smakken, tegelijkertijd aan twee kanten kauwen en het verkeerd afbijten van eten valt onder afwijkend kauwen. Door deze manieren van kauwen kan het evenwicht van de spieren in en rond de mond uit balans raken. En eerlijk, smakken klinkt ook niet echt smakelijk!
Nagelbijten
Wanneer je op je nagels bijt, schuif je je onderkaak naar voren en ontstaat er te veel spanning in je kaakgewrichten. De gevolgen hiervan kunnen pijnklachten en overbelasting van spieren in het mondgebied zijn.
Al deze genoemde vormen van afwijkend mondgedrag kunnen leiden tot afwijkend slikken.
Afwijkend slikken
Wanneer je slikt en je duwt je tong tegen of tussen je tanden is er sprake van foutief, oftewel, afwijkend slikken. Per dag slik je ongeveer 2000 keer. De tong is de sterkste spier in het lichaam. Wanneer je tong tijdens het slikken elke keer tegen of tussen de tanden en/of kiezen duwt dan is de kans groot dat dit invloed heeft op de vorm van het gebit.
Afwijkende mondgewoonten kunnen voor veel schade zorgen in en rond de mond. De gevolgen van afwijkend mondgedrag zijn te zien:
- aan het gebit (tanden die naar voren staan of het gebit dat niet op elkaar sluit, kruisbeet)
- aan het gezicht (‘hamsterwangen’, een teruggetrokken kin, soepogen)
- en soms te horen aan het spreken (slissen).
Ik ben gespecialiseerd in de behandeling van afwijkende mondgewoonten. Door Oro-myofunctionele therapie (ook wel OMFT genoemd) kan het afwijkend mondgedrag worden afgeleerd.
Slissen
Zoals je hierboven leest is slissen vaak een gevolg van afwijkend mondgedrag. Wanneer je met deze hulpvraag komt, wordt eerst uitgesloten of er sprake is van afwijkend mondgedrag en afwijkend slikken. Mocht dit wel het geval zijn dan zal hier eerst aan gewerkt worden. Wanneer dit niet het geval is zal er alleen aan de uitspraak gewerkt worden.
Herken je één van bovenstaande punten?
Dan is het verstandig om de afwijkende mondgewoonte af te leren voor een mooi gebit en gezicht. Meld je aan om een afspraak te maken.